Facebook

Składniki:

  • 1 kg jagnięciny bez kości
  • 2 duże lub 3 małe cebule
  • 2 czerwone papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1/2 selera
  • 3 ziemniaki
  • smalec do smażenia
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 2-3 liście laurowe
  • mąka
  • sól, pieprz i wędzona papryka

 

Sposób przygotowania:

Umyte mięso kroimy w większą kostkę i nacieramy solą, papryką wędzoną i czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Obtaczamy w mące i obsmażamy mięso do zbrązowienia razem z cebulą. Zalewamy wodą i dodajemy przecier,  pokrojoną paprykę i liść laurowy.
Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i dusimy kolejne 20 minut. Doprawiamy do smaku.