Składniki:
- 1 kg jagnięciny bez kości
- 2 duże lub 3 małe cebule
- 2 czerwone papryki
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1/2 selera
- 3 ziemniaki
- smalec do smażenia
- 200g przecieru pomidorowego
- 2-3 liście laurowe
- mąka
- sól, pieprz i wędzona papryka
Sposób przygotowania:
Umyte mięso kroimy w większą kostkę i nacieramy solą, papryką wędzoną i czosnkiem. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
Obtaczamy w mące i obsmażamy mięso do zbrązowienia razem z cebulą. Zalewamy wodą i dodajemy przecier, pokrojoną paprykę i liść laurowy.
Dusimy pod przykryciem ok 1,5 godziny. Po tym czasie dodajemy pokrojone ziemniaki i dusimy kolejne 20 minut. Doprawiamy do smaku.